Pojemniki do przechowywania żywności
W lodówce mamy takie powietrze, które będzie stosunkowo suche. Jeśli nie chcemy, by nasze jedzenie się zeschło powinniśmy stosować pojemniki, w których będziemy je przechowywać. Ewentualnie może to być folia spożywcza i folia aluminiowa. Będą one chronić przed parą wodną, powietrzem i zapachami, ale mogą się tam rozwijać pleśnie. Papier nie będzie tak chronił przed zapachami i obsychaniem, dlatego można zawinąć wędlinę w papier, ale potem trzeba to włożyć do torebki śniadaniowej. Jeśli chcemy wkładać do lodówki jakieś garnki czy naczynia, które będą wypełnione gotowymi potrawami powinniśmy zadbać o ich odpowiednie przykrycie.
Dla bezpieczeństwa raczej nie powinno się mrozić takich składników jak pasztet, metka, salceson czy sery. Niczego nie można mrozić dwa razy, ponieważ będzie to nam grozić poważnym zatruciem, produkty zamrożone maksymalnie trzeba spożyć w ciągu roku. Najlepiej umieszczać na nich informację kiedy powstały, ponieważ ludzka pamięć jest jednak mocno zawodna. W zamrażalniku staramy się wszystko układać ciasno, wtedy będzie dobrze pracować sprzęt. temperatura na poziomie minimum minus 18 stopni.
Pojemniki do lodówki
Od tego jak będziemy przechowywać żywność i jak będzie ona ułożona w lodówce czy zamrażarce zależeć będzie smak naszych potraw, ale często także zdrowie. dobre przechowywanie żywności jest ważne szczególnie po świętach, ponieważ wtedy najczęściej zostaje jej najwięcej. Warto zajrzeć do lodówki i zastanowić się jak ułożyć produkty, by się nie psuły. Od tego, jak przechowujesz żywność, jak ją poukładasz w lodówce i zamrażarce, zależy twoje zdrowie i dobry smak potraw. Właściwe przechowywanie żywności jest szczególnie istotne zwłaszcza po świętach, gdy zostaje nam mnóstwo jedzenia.
Zajrzyj do swojej lodówki
Zobacz, jak odpowiednio poukładać i przechowywać żywność, by się nie psuła i by przedłużyć jej przydatność do spożycia. Przechowywanie żywności w lodówce Przede wszystkim trzeba bardzo dobrze zająć się organizacją lodówki. Na poszczególnych półkach konkretne dania mogą się znajdować. Na dole blisko zamrażalnika jest najczęściej najchłodniej i dlatego tam trzymamy między innymi mięso. A na górnych jogurty, ponieważ tam gdzie jest zimniej będą się wcześniej psuły.