Poznaj dietetyków Dare to Do

Poznaj dietetyków Dare to Do

Posted on Styczeń 21, 2016 by Lauren Updyke. This entry was posted in Dobre odżywianie and tagged dare to do. Bookmark the permalink.

Niezależnie od tego, czy Twoim celem jest mieć więcej energii, obniżyć ciśnienie krwi lub poziom cholesterolu, schudnąć, czy też więcej spać, zdrowe odżywianie jest kluczem do sukcesu. W ramach akcji "Odważ się zrobić" nawiązaliśmy współpracę z trzema ekspertami z UW, którzy naprawdę rozumieją zagadnienia związane z odżywianiem i odchudzaniem. Zapoznaj się z ich spostrzeżeniami na temat postanowień żywieniowych.

Ben Atkinson pracuje obecnie w Harborview w dziale Żywienia i Usług Gastronomicznych, gdzie zarządza utalentowaną grupą dietetyków ambulatoryjnych, nadzoruje programy technologiczne działu i wspiera działania związane z dbałością o zdrowie w miejscu pracy w punktach sprzedaży detalicznej żywności. Pracuje w Harborview od 2008 roku, kiedy to rozpoczął pracę jako dietetyk w Madison Clinic. Poza pracą lubi polerować buty, jeździć na rowerze i na swojej hulajnodze Mongoose Miniscoot Pro z 1988 roku.

Jakiej rady udzieliłbyś komuś, kto jako swoje postanowienie noworoczne wpisałby utratę wagi?

Ben: Pytam bardziej o ogólne cele zdrowotne danej osoby, wiedząc, jak trudno jest większości z nas schudnąć. Często jest coś jeszcze, czego dana osoba pragnie - lepsze wyniki badań laboratoryjnych, zmniejszenie prawdopodobieństwa zachorowania na cukrzycę lub choroby serca albo zwiększenie poziomu energii.

Jak sądzisz, jaki jest największy mit związany z odchudzaniem?

Ben: Największym mitem jest to, że trzeba całkowicie zmienić to, co się obecnie robi. Nie ma potrzeby ćwiczyć przez kilka godzin dziennie, jeść tylko sałatę czy robić całkowitą zmianę o 180 stopni. Małe, rozsądne cele, które realizuje się w krótkim czasie, naprawdę się sumują. Drapacza chmur nie buduje się w ciągu jednej nocy; na jego ukończenie składa się wiele małych zadań. Taką samą strategię powinniśmy stosować, gdy pracujemy nad naszymi osobistymi celami zdrowotnymi.

Jaki zdrowy nawyk stosujesz osobiście codziennie lub co tydzień?

Ben: Zaczynam dzień od jakiejś pożytecznej czynności. Jest to albo zdrowe śniadanie, np. ugotowana owsianka z owocami i mlekiem, albo aktywność fizyczna, np. jazda rowerem do pracy. Wtedy, przynajmniej jeśli dzień składa się z mniej zdrowych zajęć (myślę tu o tegorocznych zimowych potlucksach w miejscu pracy i wszystkich świątecznych rozkoszach), wiem, że zrobiłem przynajmniej jedną rzecz, by uczynić mój umysł i ciało zdrowymi.

Ben i jego zespół organizują dwa 30-minutowe seminaria w Harborview Medical Center w środę 27 stycznia. Kliknij tutaj, aby uzyskać więcej informacji.

Judy Simon MS, RDN, CD, CHES jest dietetykiem klinicznym w Roosevelt Clinic w Women's Health Center i jest adiunktem w programie Nutritional Sciences. Specjalizuje się w poradnictwie żywieniowym dla osób indywidualnych, par i rodzin. Prowadzi oparte na dowodach naukowych poradnictwo żywieniowe w zakresie zaburzeń odżywiania, żywienia reprodukcyjnego (płodność) i kontroli wagi. Judy jest uznawana w kraju za eksperta w dziedzinie żywienia i płodności.

Jakich rad udzieliłabyś osobie, która jako swoje postanowienie noworoczne wpisała utratę wagi?

Judy: Dowiedziałabym się, czego dana osoba potrzebuje, aby osiągnąć swój cel. Czy musi poświęcić czas na planowanie i gotowanie w partiach? Pomysłów na posiłki poza domem? Wsparcia ze strony rodziny? Ważne jest, aby dowiedzieć się, co motywuje daną osobę, aby pomóc jej wprowadzić trwałe zmiany w stylu życia.

Co według Ciebie jest największym mitem związanym z odchudzaniem?

Judy: Uważam, że większość ludzi czuje się bardzo zawiedziona po zastosowaniu najnowszej, modnej diety. Być może w krótkim okresie czasu są w stanie przestrzegać sztywnych zasad, ale niestety często nie są w stanie utrzymać zmian w sposobie odżywiania. Diety mają niski wskaźnik skuteczności i często prowadzą do przybierania na wadze, a nie do jej utraty!

Jaki zdrowy nawyk stosujesz osobiście codziennie lub co tydzień?

Judy: Planowanie! Co tydzień patrzę na mój kalendarz, żeby sprawdzić, co mnie czeka. Lubię gotować w weekendy i zaplanować ćwiczenia. Dążę do tego, by być aktywną każdego dnia i uważam, że to zwiększa mój sukces. W tym celu planuję regularne zajęcia fitness i spacery z przyjaciółmi. Obecnie uczęszczam na zajęcia pilatesu, jogi i spinningu.

Judy udziela cotygodniowej porady żywieniowej w ramach programu "Odważ się zrobić". Wskazówka z pierwszego tygodnia brzmiała: "Spraw, aby Twoja kuchnia pracowała dla Ciebie": Jeśli chcesz jeść zdrowiej, zorganizuj swoją kuchnię. To dobra pora roku, żeby przejrzeć szafki, lodówkę i zamrażarkę i uporządkować to, co już w nich masz. Ułatwi to zaplanowanie tygodniowego menu z wykorzystaniem składników, które już masz, do różnych potraw. Aby uzyskać więcej cotygodniowych wskazówek, zapisz się na wyzwanie "Odważ się zrobić" tutaj.

RJ Owens jest szefem kuchni w Centrum Medycznym Harborview. Pracę w gastronomii rozpoczął w wieku 14 lat, obsługując stoliki, a gotowaniem zajął się zawodowo w wieku 16 lat. Już w młodym wieku bardzo lubił pracę w branży hotelarskiej, ale niepokoił go sposób przygotowywania jedzenia w kuchniach komercyjnych. Uważał, że porcje produktów zawierających duże ilości tłuszczu i soli są zbyt duże, a sposób ich reklamowania nie zapewniał konsumentom informacji potrzebnych do podjęcia świadomej decyzji dotyczącej zdrowia.

Postanowił, że chcąc rozwijać karierę w branży hotelarskiej, będzie musiał zdobyć większą wiedzę na temat żywienia i zdrowego przygotowywania żywności. Uczęszczał na Uniwersytet Florydy, gdzie uzyskał tytuł licencjata w dziedzinie nauk o żywności i żywieniu, a następnie tytuł magistra zdrowia publicznego w zakresie żywienia na Uniwersytecie Waszyngtońskim. W tym czasie został również zarejestrowanym dietetykiem.

Czy jako szef kuchni wierzysz, że można zrobić równie pyszne danie, jeśli jest ono zdrowe?

RJ: Oczywiście, wymaga to tylko innego podejścia do przygotowywania i gotowania. Często zdrowe zioła, przyprawy i kwasy (cytryna, ocet, wino itp.) są pomijane na rzecz przetworzonej żywności i/lub soli i tłuszczów nasyconych. Odkrywając różne kombinacje ziół i przypraw, można poprawić profil odżywczy potraw i wzmocnić ich smak. Ponadto takie techniki, jak opiekanie i miażdżenie nasion oraz całych przypraw (w przeciwieństwie do przypraw mielonych), znacznie poprawiają smak, zachowując jednocześnie integralność produktu.

RJ pokaże nam, jak przyrządzać zdrowe i smaczne sałatki - wraz z próbkami! - na nadchodzących seminariach Harborview. Zarejestruj się tutaj.

Dziękujemy naszym partnerom z UW za podzielenie się swoją wiedzą i poprowadzenie nas w kierunku zdrowszego stylu życia!

Story Page