Tego lata jedz lokalnie i sezonowo

Tego lata jedz lokalnie i sezonowo

Posted on Czerwiec 23, 2021 by Diana Ratsamee. This entry was posted in Dobrze zjeść. Bookmark the permalink.

Jeśli kwietniowe prysznice przynoszą majowe kwiaty, to czerwiec musi przynieść swoje warzywa i owoce. Lato jest tutaj w Pacific Northwest, i podczas gdy ważne jest, aby wyjść na zewnątrz i zanurzyć się w trochę witaminy D, której tak wielu z nas brakuje w tym regionie, jedzenie naszych lokalnie uprawianych produktów może być innym sposobem na uzyskanie potrzebnych nam składników odżywczych przy jednoczesnym wspieraniu naszych lokalnych gospodarstw i plantatorów społecznych.

Jeśli planujesz letnie pikniki i grille, rozważ wprowadzenie na swój talerz żywności pochodzącej z lokalnych upraw lub pozyskiwanej sezonowo. Oto 3 główne powody, dla których warto jeść sezonowo lub lokalnie.

Twoje produkty będą miały wyższą wartość odżywczą.

Owoce i warzywa zaczynają tracić niektóre ze swoich kluczowych składników odżywczych w ciągu 24 godzin od zebrania. W połączeniu z czasem potrzebnym na dostarczenie produktów do lokalnego sklepu spożywczego może to oznaczać, że owoce i warzywa mogą stracić nawet 30% swoich wartości odżywczych, zanim trafią na Twój talerz[1].

Świeżo zebrane produkty zawierają większe ilości witamin i składników odżywczych, których potrzebujemy, aby pozostać zdrowym i pełnym energii. Ponadto wiele produktów świeżych z gospodarstwa rolnego jest w mniejszym stopniu narażonych na działanie sztucznych świateł, zmiany temperatury lub dodawanie substancji chemicznych, które utrzymują świeżość produktów podczas transportu.


Praktykujesz zrównoważony rozwój.

Wraz z globalizacją żywność pokonuje średnio 1500 mil, zanim znajdzie się na talerzu[2]. Przedsiębiorstwa rolne zużywają ogromne ilości zasobów naturalnych do transportu, pakowania i przechowywania produktów. Polegając w większym stopniu na lokalnych gospodarstwach, jesz żywność, która przebyła krótszą drogę, wspierając w ten sposób bardziej przyjazne środowisku i zrównoważone praktyki rolnicze.

Wiele małych i lokalnych gospodarstw stosuje również certyfikowane praktyki ekologiczne, które ograniczają ilość pestycydów i środków chemicznych, minimalizując ilość odpadów i zanieczyszczeń wprowadzanych do środowiska.


Inwestujesz bezpośrednio w swoją społeczność.

Lokalne gospodarstwa rolne i hodowcy to często małe firmy rodzinne, które wspierają gospodarkę lokalnej społeczności. Wiele z tych firm spotyka się na targach farmerskich, których celem jest tworzenie miejsc spotkań społeczności na obszarach miejskich i zapewnienie im żywych i funkcjonalnych lokalnych systemów żywnościowych w zrównoważonych ekonomicznie i środowiskowo gospodarstwach rolnych.

W samym stanie Waszyngton Stowarzyszenie Rynków Rolnych współpracuje z ponad 110 gospodarstwami członkowskimi oraz setkami lokalnych sprzedawców. Wiele targowisk w stanie Waszyngton akceptuje kupony SNAP EBT, WIC i Senior FMNP, a także oferuje zachęty w postaci owoców i warzyw (zwane również "SNAP Market Match") za zakupy na targowisku, zwiększając dostępność zdrowej i pożywnej żywności dla wszystkich społeczności.

Żywność jest istotną częścią naszego życia. Ważne jest, by zwracać uwagę na to, jak nasza żywność jest uprawiana i produkowana. Targ farmerski stwarza przestrzeń, w której członkowie społeczności mogą się spotykać i dyskutować o żywieniu i praktykach rolniczych, budując relacje między rolnikami a ludźmi. Zajrzyj na stronę Washington State Farmers Market Association, aby znaleźć targ i jego sprzedawców w pobliżu.


Znajdź lokalnie uprawiane produkty na targu w dzielnicy UW

Czy wiesz, że przez całe lato możesz znaleźć organiczne produkty uprawiane przez studentów na półkach sklepowych w kampusie na UW District Market?

Możesz również robić zakupy w ramach programu Community Supported Agriculture, stając się członkiem programu UW Farm CSA. Wszystkie produkty uprawiane na farmie UW są produkowane zgodnie z metodami NOP (National Organic Program) i GAP (Good Agricultural Practices), czyli praktykami zdrowotnymi stosowanymi przed zbiorem, w trakcie zbiorów, mycia/pakowania, przechowywania i transportu. W ramach trzech rodzajów programów CSA oferowanych przez Farmę UW członkowie otrzymują pudełka z produktami letnimi, szczytowymi i jesiennymi.

Dowiedz się więcej o programie CSA na Farmie UW

Dowiedz się więcej o Farmie UW


Pobierz nasz przewodnik po produktach sezonowych

Chcesz dowiedzieć się, jakie lokalnie uprawiane produkty można znaleźć w stanie Waszyngton? Zapoznaj się z naszym przewodnikiem po produktach sezonowych stanu Waszyngton. Otrzymasz broszurę zawierającą listę lokalnych i sezonowych produktów uprawianych na naszych podwórkach, do której możesz sięgać tego lata i przez cały rok! Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i pobrać plik PDF.


Odniesienia
[1]
https://ucanr.edu/datastoreFiles/608-97.pdf[2] https://cuesa.org/learn/how-far-does-your-food-travel-get-your-plate

Story Page