Narodowy Miesiąc Żywienia - Ciesz się smakiem właściwego odżywiania

Narodowy Miesiąc Żywienia - Ciesz się smakiem właściwego odżywiania

Posted on March 18, 2014 by Melissa Montalto, MS, RD, CD. This entry was posted in Eating Well and tagged rd blog. Bookmark the permalink.

W tym miesiącu przypada coroczny Narodowy Miesiąc Żywienia Akademii Żywienia i Dietetyki. W tym roku tematem przewodnim jest "Cieszenie się smakiem właściwego odżywiania". Dla mnie oznacza to: spowolnienie, aby cieszyć się każdym posiłkiem, jedzenie więcej pełnych pokarmów w porównaniu z przetworzoną żywnością i przygotowywanie więcej żywności od podstaw przy użyciu świeżych składników.

Żyjemy w szybkim, zabieganym świecie. Informacje są nieustannie kierowane do nas z wielu źródeł, czy to z telewizji, reklam, Internetu czy wiadomości telefonicznych. Wielu z nas walczy o równowagę między pracą, rodziną, przyjaciółmi, ćwiczeniami, hobby, pasjami... trudno jest być w stanie zrobić to wszystko i mieć czas, aby zwolnić, ugotować i usiąść do posiłku. Kto z nas nie biegał od jednego wydarzenia, spotkania czy sprawy do drugiego, nie chwytał jedzenia w biegu i prawie nie pamiętał, że je jadł?

Poświęcenie czasu na to, by usiąść, odłożyć na bok czynniki rozpraszające i naprawdę skupić się na jedzeniu i cieszyć się nim, może przynieść wspaniałe korzyści dla każdego. Korzyści te obejmują większą radość z każdego posiłku i wdzięczność za niego, lepsze zrozumienie sygnałów od ciała, kiedy jesteśmy faktycznie syci, a kiedy jemy w nadmiarze, a także połączenie się z ciałem, aby zrozumieć, jak jedzenie nas napędza i odżywia.

Oto kilka wskazówek dotyczących uważnego jedzenia, niezależnie od tego, czy jesz na mieście, czy w domu:

  • Zacznij od timera - ustaw go na 20 minut, gdy tylko usiądziesz do jedzenia
  • Usuń wszystkie czynniki rozpraszające podczas jedzenia (telewizor, komputer, telefon itp.)
  • Poświęć chwilę, aby pomyśleć o tym, skąd pochodzi to jedzenie, docenić czas, jaki poświęcasz na ten posiłek i pracę, jaką włożyłeś w jego przygotowanie
  • Jedz na siedząco
  • Powoli....down. Bierz mniejsze kęsy, dobrze przeżuwaj jedzenie i słuchaj swojego ciała, kiedy zaczniesz odczuwać sytość (mózg może potrzebować około 20 minut od rozpoczęcia jedzenia, aby zarejestrować pełnię, czyli "sytość")

Kiedy jesz poza domem, staraj się kupować więcej posiłków opartych na pełnowartościowej żywności. Jedzenie całych ziaren, owoców i warzyw z posiłkami pomoże w osiągnięciu sytości i dostarczy organizmowi składników odżywczych, których potrzebujesz, aby żyć optymalnie. Na przykład, staraj się wypełnić połowę talerza warzywami, poproś o przygotowanie kanapki na chlebie z pełnego ziarna i zjedz sałatkę zamiast frytek. Przetworzona żywność o niskiej zawartości błonnika nie dostarcza składników odżywczych, których potrzebuje organizm - i organizm o tym wie - dlatego też możesz odczuwać głód bardzo krótko po zjedzeniu przetworzonego posiłku o niskiej zawartości błonnika.

Przygotowując posiłki w domu, zawsze uwzględniaj przynajmniej jedno warzywo. W sklepie spożywczym wybierz nowe warzywo, którego zwykle nie jadasz i znajdź w Internecie przepis na jego przygotowanie - niech będzie prosty. Szukaj przepisów, które można przygotować w około pół godziny i które nie wymagają wielu kroków, aby nie stać się przytłoczonym. Spróbuj eksperymentować z różnymi pełnymi ziarnami, takimi jak quinoa, brązowy ryż lub amarantus. Jeśli zazwyczaj lubisz tylko biały ryż, spróbuj tego: połącz 1/3 szklanki białego ryżu, 1/3 szklanki brązowego ryżu i 1/3 szklanki quinoa z 2 szklankami wody. Gotuj tak samo jak biały ryż (około 20 minut). Może to pomóc w przejściu na pełne ziarno, jeśli nie jesteś przyzwyczajony do jego smaku lub konsystencji, a także dostarczy błonnika i innych składników odżywczych, które Cię odżywią i zapewnią sytość. Zrównoważ posiłek zdrowym źródłem białka - chude mięso, ryby, kurczak, fasola, tempeh itp.

Jeśli szukasz inspiracji, odwiedź Plaza Café w UWMC i spróbuj nowego jedzenia lub ziarna, którego jeszcze nie doświadczyłeś. Może nawet znajdziesz coś, co będziesz chciał odtworzyć we własnej kuchni. Pamiętaj, że cała żywność ma swój własny smak - zwolnij i ciesz się jej naturalnym aromatem. Możesz być zaskoczony tym, czego ci brakowało.

Czy masz ulubiony przepis lub wskazówkę, jak zwolnić i delektować się posiłkiem? Proszę, podziel się tym poniżej!

Melissa Montalto, MS, RD, CD, pracuje w UWMC na oddziale intensywnej terapii kardiochirurgicznej, pracując z pacjentami po przeszczepie serca i płuc, jak również po innych operacjach serca i klatki piersiowej. Oprócz pracy w szpitalu, Melissa uczy jogi w UW IMA i ma doświadczenie w terapii sportowej i masażu.

Ten post został pierwotnie opublikowany w RD Blog. Możesz odwiedzić RD Blog i zobaczyć jego archiwa, jeśli masz identyfikator UW Medicine.

Story Page