Czy dieta bezglutenowa jest dla ciebie odpowiednia?

Czy dieta bezglutenowa jest dla ciebie odpowiednia?

Posted on May 5, 2014 by Julia Marnadi. This entry was posted in Eating Well, Staying Healthy and tagged rd blog. Bookmark the permalink.

Częstotliwość występowania celiakii podwoiła się w ostatnich latach. Według National Institutes of Health, ponad 2 miliony Amerykanów ma celiakię. Osoby, u których zdiagnozowano celiakię, są zobowiązane do ścisłego przestrzegania diety bezglutenowej.

Czym dokładnie jest celiakia? Jest to choroba autoimmunologiczna, która prowadzi do nietolerancji pewnych białek, zbiorczo nazywanych "glutenem". Gluten znajduje się w pszenicy, jęczmieniu i życie. Kiedy osoby z celiakią spożywają gluten, wyzwala on w ich organizmach reakcję zapalną, która uszkadza wyściółkę jelita cienkiego i zaburza trawienie oraz wchłanianie składników odżywczych zawartych w pożywieniu. Może to powodować liczne niedobory witamin, minerałów i innych składników odżywczych, jak również krótkoterminowe problemy zdrowotne, takie jak anemia, bóle brzucha, drażliwość, utrata wagi, biegunka i zmęczenie. Istnieje również ryzyko długoterminowych powikłań, takich jak osteoporoza i choroby jelit.

To może być frustrujące, aby uniknąć swoje ulubione chleby, makarony lub ciasteczka, które są wykonane z mąki pszennej, ale ważne jest, aby mieć pozytywne spojrzenie i skupić się na więcej całych żywności, takich jak owoce, warzywa, fasola, nabiał, jaja i bezglutenowych całych ziaren, takich jak brązowy ryż i quinoa. Z czasem możesz być mile zaskoczony, że znajdziesz wiele zdrowych wyborów i nowych pokarmów, których być może nie odkryłeś.

Podczas gdy dieta bezglutenowa jest absolutnie konieczna dla osób z celiakią, istnieją również osoby, które mają wrażliwość na gluten. Osoby z wrażliwością nie mają reakcji autoimmunologicznej widzianej w celiakii, jednak nadal mogą cierpieć z powodu dyskomfortu żołądkowo-jelitowego, jak również innych objawów. Osoby z wrażliwością na gluten znajdują ulgę poprzez ograniczenie glutenu w swojej diecie.

Istnieje również trend diety bezglutenowej oparty na przekonaniu, że jest to zdrowszy styl życia. Jednak wiele pokarmów bezglutenowych jest bardziej kalorycznych niż ich odpowiedniki zawierające gluten. Ponadto przestrzeganie diety bezglutenowej może zwiększyć ryzyko niedoborów witamin i minerałów, w tym witaminy B12, witaminy D, cynku i folianów.

W kafeterii UWMC Plaza mamy teraz w ofercie produkty bezglutenowe , w tym kanapki, pizzę i zupę z małży. Możemy również zastąpić bułkę do hamburgera zawinięciem z sałaty. A dla tych z was, którzy szukają słodkiego poczęstunku, mamy ciasteczka i ciasteczka bezglutenowe Wow oraz przekąski Oskri.

Jeśli podejrzewasz, że masz celiakię, nietolerancję glutenu lub wrażliwość na gluten, lub jeśli jesteś po prostu zainteresowany stosowaniem diety bezglutenowej, ważne jest, aby przed rozpoczęciem bezglutenowego stylu życia poddać się badaniom lekarskim w celu sprawdzenia, czy nie występują u Ciebie inne schorzenia. Ponadto, wszystkie osoby stosujące dietę bezglutenową powinny współpracować z zarejestrowanym dietetykiem w celu opracowania zdrowej, dobrze zbilansowanej diety, która spełni ich potrzeby medyczne i żywieniowe.

Julia Marnadi, RD, CD jest zarejestrowanym dietetykiem w UWMC, ściśle współpracującym z osobami po przeszczepie szpiku kostnego. W wolnym czasie lubi gotować, próbować nowych przepisów i spędzać czas ze swoimi chłopcami w wieku 13 i 3 lat. Lubi też biegać z przyjaciółmi i ukończyła już trzy półmaratony.

Ten post został pierwotnie opublikowany na blogu RD. Możesz odwiedzić RD Blog i zobaczyć jego archiwa, jeśli masz identyfikator UW Medicine.

Story Page