Owoce i warzywa to przysłowiowa bomba witaminowa. Podobne właściwości posiadają świeżo wyciskane soki, które dostarczają niezbędne minerały i witaminy, dostarczają komórkom wartości odżywczych, oczyszczają organizm z toksyn i skutecznie walczą z wieloma schorzeniami.
Sokoterapię bez obawy można stosować w każdym wieku.
Zalety soków i owoców
Zalety owoców i warzyw znane są od dawna. Obecnie atrakcyjną alternatywą dla warzyw i owoców są świeżo wyciskane soki, które posiadają takie same właściwości jak naturalne owoce i warzywa. Jedyną różnicą pomiędzy obydwoma propozycjami jest ilość błonnika – w sokach zawartość tego składnika jest mniejsza, a to oznacza, że osoby walczące z niektórymi dolegliwościami zdrowotnymi powinny wybierać naturalne owoce i warzywa.
Jeśli chodzi o ilość witamin i minerałów, zarówno soki, jak i warzywa posiadają podobne wartości, natomiast ilość antyoksydantów i enzymów zależy od tego, w jaki sposób jest pozyskiwany sok.
Sposoby wyciskania soków
Soki można wyciskać w różny sposób, począwszy od popularnych sokowirówek, poprzez wolnoobrotowe wyciskarki, a na wyciskarkach ręcznych skończywszy.
Najpopularniejszym narzędziem są sokowirówki, za ich pomocą można uzyskać sok bardzo szybko i bezproblemowo, należy jednak pamiętać, że podczas wirowania wytwarzana jest wysoka temperatura, czego efektem może być utlenienie antyoksydantów, a tym samym zmniejszenie wartości odżywczych.
Lepszą jakość soku zapewnia wyciskarka, zarówno wolnoobrotowa, jak i ręczna, warto jednak pamiętać, że urządzenia manualne wymagają więcej wysiłku i odznaczają się niższą wydajnością.
Na czym polega sokoterapia?
Sokoterapia – wbrew pozorom – to nie tylko spożywanie soków, ale przede wszystkim ich odpowiednie wyciskanie.
Zgodnie z zaleceniami, soki należy wyciskać bezpośrednio przed spożyciem, najlepiej w ilości, która zostanie zużyta. Nie należy przechowywać soków w lodówce, gdyż tracą one wartości odżywcze.
Do przygotowywania soków należy wykorzystywać wyłącznie warzywa i owoce z upraw ekologicznych, hodowanych bez użycia sztucznych nawozów oraz środków ochrony.
Do wyciskania skoków najlepiej używać wyciskarek, które nie obniżają zawartości antyoksydantów i enzymów.
Ile soku dziennie wypijać?
Soki naturalne najlepiej spożywać codziennie – można je łączyć ze świeżymi owocami i warzywami lub stosować jako zamiennik. Wskazane jest spożywanie pięciu porcji soków, warzyw lub owoców w ciągu dnia – zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, zwłaszcza dla osób odchudzających się, są soki warzywne.
Szklankę soku najlepiej wypić małymi łykami, półgodziny przed planowanym posiłkiem.
Można również spożywać soki w dużych ilościach, należy jednak pamiętać, że w pierwszych dniach efektem sokoterapii może być gorsze samopoczucie, a nawet dolegliwości ze strony układu pokarmowego – nie należy jednak panikować, jest to znak, że organizm oczyszcza się z toksyn. Taki stan zazwyczaj trwa kilka dni, w zależności od ilości toksyn.
Zdrowie w sokach
Soki są lekkie, dlatego też organizm bardzo szybko je trawi, odciągając jednocześnie wartości odżywcze, które wraz z krwią docierają do wszystkich organów.
Soki korzystnie wpływają na organizm – odkwaszają, dostarczają znacznych ilości witamin i minerałów, regulują przemiany biochemiczne, dodają energii, a także spełniają funkcję naturalnych antybiotyków.