Nigdy nie pomijaj śniadania dzięki tym prostym przepisom

Nigdy nie pomijaj śniadania dzięki tym prostym przepisom

Posted on Maj 5, 2015 by Ciera Mayes. This entry was posted in Eating Well and tagged zdrowe śniadanie. Bookmark the permalink.

Słyszałaś, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale czy to faktycznie prawda? Badania mówią, że tak! Według American Heart Association mężczyźni, którzy pomijają śniadanie mają o 27% wyższe ryzyko zawału serca lub śmierci z powodu choroby serca. Dlaczego? Kiedy ktoś pomija śniadanie, prawdopodobnie będzie bardziej głodny w porze lunchu, co zwiększa prawdopodobieństwo spożycia większego posiłku. Ten duży posiłek spowoduje skok poziomu cukru we krwi, co może sprzyjać wysokiemu poziomowi cholesterolu. To również dlatego spożywanie śniadania wiąże się z ograniczeniem całkowitego spożycia tłuszczu i impulsywnego jedzenia. Jeśli ktoś jest pełny po śniadaniu, będzie mniej skłonny do sięgnięcia po przekąskę.

W American Journal of Clinical Nutrition zaobserwowano również wieloraki wpływ na poznanie i pamięć. W jednym z badań studenci mieli zmniejszoną szybkość i dokładność podczas różnych testów pamięciowych." Negatywny wpływ miały również płynność słowna, matematyka i stymulacja wzrokowa. Jedzenie śniadania nie tylko zapobiega porannemu burczeniu w brzuchu, ale także utrzymuje Twoją produktywność i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca typu 2 i choroby serca.

Więc teraz, gdy zdecydowałeś, że powinieneś jeść śniadanie, następne pytanie brzmi: CO jeść? Na śniadanie chcesz spożywać pokarmy o niskim indeksie glikemicznym (IG). Kiedy węglowodany są rozkładane w organizmie, zamieniają się w cukier zwany glukozą. Indeks glikemiczny to sposób mierzenia, jak szybko wzrasta poziom cukru we krwi i jak długo pozostaje on podwyższony.

Kiedy spożywasz pokarm o wysokim IG, taki jak zwykły biały chleb, Twój organizm szybko go rozkłada, powodując skok poziomu cukru we krwi krótko po jego spożyciu. Ten szybki wzrost i spadek poziomu cukru we krwi jest przyczyną uczucia "rozbicia" po spożyciu pokarmu o wysokim IG. Kiedy spożywasz produkty o niskim indeksie glikemicznym, takie jak 100% chleb pełnoziarnisty, Twój organizm potrzebuje więcej czasu, aby rozłożyć węglowodany dzięki zawartości tłuszczu i błonnika, co powoduje powolny napływ cukru we krwi przez dłuższy czas. Oznacza to, że nie będziesz mieć tego uczucia "rozbicia".

Oto kilka przykładów śniadań o niskim IG, które sprawią, że będziesz pełny i pełen energii:

  • Tost z pełnoziarnistej pszenicy i jajka z kawałkiem owocu
  • Jogurt grecki z plasterkami banana i granolą
  • Pełnoziarnista tortilla z jajkiem, awokado i salsą
  • Pełnopszenny angielski muffin z plasterkiem szynki i jajkiem

Wszystkie te pomysły brzmią świetnie, ale co zrobić, jeśli masz mało czasu? Przygotowanie śniadania poprzedniego dnia jest prostym sposobem na zapewnienie, że nie pominiesz śniadania. Jednym z moich osobistych faworytów jest overnight oatmeal w słoiku mason. To tylko baza dla wielu różnych przepisów. Możesz być tak kreatywny, jak tylko chcesz!

Składniki:

  • 1/3 filiżanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki mleka sojowego (lub innego mleka)
  • Wszelkie dodatki, które chcesz

Wszystko co musisz zrobić to połączyć składniki i odstawić do lodówki na noc. Rano, można uzupełnić o dowolne dodatki i cieszyć się. Przykłady dodatków to pokrojone owoce, orzechy, syrop klonowy, espresso, cacao nibs, puree z dyni, granola, cynamon, nasiona chia lub masło orzechowe.

Jakie jest Twoje ulubione szybkie i zdrowe śniadanie? Podziel się!

Ciera Mayes uczęszcza obecnie do Bastyr University i w czerwcu tego roku ukończy studia licencjackie z zakresu odżywiania i nauk o ćwiczeniach. Jest również stażystką w The Whole U na Uniwersytecie w Waszyngtonie. Jest niesamowitą pasjonatką zdrowia i dobrego samopoczucia i nie może się doczekać, aby wykorzystać swoją edukację do dzielenia się z innymi uzdrawiającą mocą, jaką może zapewnić jedzenie i aktywność fizyczna.

Story Page