Dieta FODMAP

Dieta FODMAP

Posted on Kwiecień 3, 2015 by Julia Marnadi. This entry was posted in Eating Well and tagged dieta FODMAP, blog rd. Bookmark the permalink.

Niektóre z najbardziej wstydliwych problemów życiowych są o wiele bardziej powszechne niż nam się wydaje. Około jedna na siedem osób dorosłych cierpi na problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak gazy i wzdęcia, zespół jelita drażliwego (IBS) i biegunka czynnościowa. Objawy te mogą być bolesne i zakłócać normalne czynności. Przeprowadzono badania sugerujące, że dieta o niskiej zawartości FODMAP może być korzystna dla osób doświadczających tych objawów.

FODMAP to skrót od Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, and Polyols. Są to naturalne cukry znajdujące się w nabiale, owocach, warzywach i ziarnach. Pokarmy zawierające FODMAP nie są łatwo przyswajalne i osoby z wrażliwym układem pokarmowym mogą doświadczyć nasilonych objawów nietolerancji. Cukry FODMAP to małe cząsteczki, które są słabo wchłaniane w jelicie cienkim, co powoduje, że szybko przechodzą do jelita grubego, gdzie są fermentowane przez bakterie. Ta fermentacja powoduje gazy, wzdęcia, biegunki i zaparcia.

Dieta o niskiej zawartości FODMAP ogranicza fruktozę, laktozę, fruktany, galaktany i poliole. Oto szybki zarys pokarmów, których należy unikać na diecie o niskiej zawartości FODMAP:

FRUKTOZA - Cukry monosacharydowe występują w owocach, miodzie i warzywach. Najczęstszym źródłem fruktozy są owoce, soki, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, miód i agawa. Bardzo słodkie owoce takie jak gruszki, jabłka, brzoskwinie i arbuzy zawierają najwięcej fruktozy i należy ich unikać, podobnie jak słodzików takich jak miód, agawa i syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Spożywana samodzielnie, fruktoza jest słabo wchłaniana z przewodu pokarmowego i powoduje wzdęcia, gazy i biegunkę.

LAKTOZA - Cukier dwucukrowy obecny w mleku i produktach mlecznych. Laktoza najczęściej występuje w jogurcie, mleku, miękkich serach, kwaśnej śmietanie i lodach. Objawy występują, gdy jelito cienkie nie produkuje wystarczającej ilości enzymu laktazy. Laktaza rozkłada laktozę na glukozę i galaktozę, dwie formy cukru, które są łatwiejsze do wchłonięcia. Nabiał bez laktozy jest dopuszczalny do spożywania na diecie low FODMAP.

FRUKTANY - Cukier oligosacharydowy występujący w wielu warzywach, owocach i zbożach. Do pokarmów zawierających fruktany należą pszenica, czosnek i cebula. Dodatkowym źródłem fruktanów jest inulina i fruktooligosacharydy (FOS), które są często dodawane do żywności ze względu na ich działanie prebiotyczne. Same fruktany mogą wywoływać objawy brzuszne, a także nasilać te związane z zespołem złego wchłaniania fruktozy lub nietolerancją laktozy. Dlatego też fruktany są często ograniczane w każdej modyfikacji diety dla pacjentów z zespołem złego wchłaniania fruktozy i IBS.

GALAKTANY - forma węglowodanów występująca w fasoli, soczewicy, soi i warzywach krzyżowych, takich jak brukselka i kapusta. Pokarmy te są również bogate w błonnik, który może powodować wzdęcia i gazy.

POLIOLE - Poliole są stosunkowo mało zbadane jako FODMAPS, ale występują powszechnie w żywności. Poliole są naturalnie obecne w takich produktach jak morele, grzyby i kalafior. Są one również powszechnie stosowane jako sztuczne substancje słodzące w bezcukrowych gumach do żucia, cukierkach i miętówkach. Poliole mogą być identyfikowane przez numery dodatków na opakowaniach żywności: Sorbitol (420), Mannitol (421), Maltitol (965), Ksylitol (967) i Isomalt (953), wraz z tą obowiązkową deklaracją: "nadmierne spożycie może mieć efekt przeczyszczający".

Co więc powinieneś jeść? Oto kilka pomysłów na przekąski i posiłki, które są niskie FODMAP :

  • Jajecznica z papryką i szpinakiem
  • Owocowe smoothie z jogurtem bez laktozy, bananem, truskawkami
  • Quesadilla z tortillą kukurydzianą i serem cheddar
  • Ciastka ryżowe z masłem orzechowym
  • Pałeczki selerowe z masłem orzechowym

Ważne jest, aby pamiętać, że nadal kluczowe jest włączenie żywności ze wszystkich pięciu grup żywnościowych i kontynuowanie różnorodnych pokarmów. Nie jest to dieta na całe życie , a pokarmy powinny być ponownie wprowadzone po sześciu tygodniach. Osoby powinny być monitorowane przez dietetyka podczas stosowania diety o niskiej zawartości FODMAP, aby zapobiec niedoborom składników odżywczych.

Przejdź tutaj dodatkowe szczegóły dotyczące żywności o wysokiej i niskiej zawartości FODMAP.

Julia Marnadi, RD, CD jest zarejestrowanym dietetykiem w UWMC, ściśle współpracującym z osobami po przeszczepie szpiku kostnego. W wolnym czasie lubi gotować, próbować nowych przepisów i spędzać czas ze swoimi chłopcami w wieku 13 i 3 lat. Lubi też biegać z przyjaciółmi.

Ten post został pierwotnie opublikowany na blogu RD. Możesz odwiedzić RD Blog i zobaczyć jego archiwa, jeśli masz identyfikator UW Medicine.

Referencje:

American Society for Clinical Nutrition. Jak zła jest fruktoza? George A Bray. Ocotober 2007.

Digestive Health Foundation. Informacje na temat diety Low FODMAP. June 2013.

Journal of Gastroenterology and Hepatology. Evidence-based Dietary Management of Functional Gastrointestinal Symptoms: The FODMAP Approach. Peter R Gibson, Susan J Shepherd. October 2009.

Gastroenterologia Praktyczna. Aktualizacja diety FODMAP: szał czy wiarygodność? Grudzień 2012.

https://uwmc.uwmedicine.org/BU/Food/Pages/default.aspx

Story Page