Smaczne kąski w połączeniu z dobrym winem w Klubie UW
Posted on Czerwiec 9, 2015 by Chiara Iacoviello. This entry was posted in Dobrze się odżywiać. Bookmark the permalink.
Julia Child powiedziała kiedyś: "Wino ma być z jedzeniem - o to chodzi!".
Nie mogłabym się bardziej zgodzić. Dla mnie kieliszek dobrego wina bez dobrego posiłku to marnowanie dobrego wina. Świetne jedzenie i świetne wino razem mogą być wysublimowane. W końcu Arystoteles uczył nas wieki temu, że całość jest większa niż suma jej części!
Tego właśnie doświadczyliśmy w zeszłym tygodniu na imprezie The Whole U Wine Pairing. Klub UW ugościł nas na wieczór wypełniony uznanym przez krytyków winem i znakomitym jedzeniem. Gościem był Joe Forest, absolwent UW i założyciel Tempus Cellars, winiarni z Walla Walla nominowanej jako "Top New Washington Winery" przez magazyn Seattle Met. Joe hojnie podarował wino na wieczór i podzielił się swoją wiedzą na temat produkcji wina.
Wielokrotnie nagradzany szef kuchni Klubu UW Jon Maley i jego zespół kulinarny połączyli smakowite kąski z winami. Moim osobistym ulubionym połączeniem tego wieczoru był aromatyczny Cabernet Sauvignon z 2011 roku, któremu towarzyszyła pieczona polędwica jagnięca z kruszonym ciastem czekoladowym, ganaszem bordelaise oraz sałatką z grillowanej marchewki i rzodkiewki.
Zapytałem szefa kuchni Jona, jak wymyśla tak kreatywne i inspirujące dania, które tak pięknie uzupełniają się z winami.
"Każdej nocy śni mi się jedzenie", powiedział. "Po degustacji wina na specjalne wydarzenie, szczerze mówiąc nie odpoczywam w nocy przez około tydzień. Szukam różnych smaków i tekstur z winem i myślę o tym, jakie jedzenie byłoby podobne w smaku. A potem, w zależności od złożoności wina, decyduję na ile sposobów przedstawię ten smak na talerzu. Świeże, pieczone, glazurowane, kandyzowane, a nawet smażone. Wszystkie techniki dadzą inny smak. Osobiście uwielbiam oddawać sprawiedliwość winu i dawać gościom najlepszą możliwą parę, jaką mogę wymyślić."
To była taka przyjemność pić wspaniałe wina w towarzystwie doskonale sparowanych i inspirowanych potraw - nie wspominając o tym, że w tak eleganckim i pięknie urządzonym otoczeniu! Najlepszym sposobem, aby dowiedzieć się, które kombinacje wina i jedzenia działają jest próbowanie różnych rzeczy, więc bądź kreatywny i nie bój się eksperymentować!
Jeśli przegapiliście wydarzenie, a chcielibyście spróbować kuchni szefa Jona, skorzystajcie z letniej promocji The UW Club. Możesz uzyskać letnie członkostwo, które trwa do sierpnia, za 25 dolarów. Członkostwo da Ci dostęp do serwisu lunchowego i 520 Lounge (jedyny bar UW na kampusie), a także pozwoli Ci zarezerwować imprezy cateringowe. Daje to również możliwość uczestniczenia w wydarzeniach członkowskich, takich jak degustacje wina i piwa, letnie BBQ, travelogues i wiele więcej! Aby skorzystać z tego $15 off specjalnego, wypełnij formularz Member Application and Payroll Deduction.
Dziękujemy szefowi kuchni Jonowi i Joe za wspaniały wieczór, a także specjalne podziękowania dla Jenelle Ebisu, dyrektor generalnej klubu UW, za zorganizowanie tak wspaniałego wydarzenia!