Plastik czy szkło? W czym lepiej przechowywać żywność? cz II

Pojemniki do przechowywania żywności

Wśród konsumentów nie brakuje osób, które są zwolennikami plastikowych pojemników, są tacy, którzy będą raczej stawiać na pojemniki szklane.

Co przemawia za wyborem jednego albo drugiego rozwiązania?

Trzeba powiedzieć, że oba rozwiązania mają swoje wady i zalety. Wybór konkretnego surowca często zależy od indywidualnych przyzwyczajeń. Plastikowe pojemniki są lekkie i wygodne w użyciu. Nie będą rdzewieć, nie mogą się stłuc i stosunkowo będą odporne na działanie temperatury. Z reguły większość z nich nadaje się także do mycia w zmywarkach. Bez problemu znajdziemy w sklepach takie pojemniki plastikowe, które są zróżnicowane wielkościowo oraz pod kątem kształtu.

Szklane pojemniki

Szklane pojemniki są nieco cięższe niż te plastikowe. Ich zaletą będzie to, że są naturalne i ekologiczne. Nie będą wchodzić w reakcję z jedzeniem, nie powodują więc uczuleń i alergii. Nie chłoną zapachów, dlatego żywność nie będzie traciła swoich smakowych walorów. Tak samo jak plastikowe pojemniki są one odpowiednio odporne na działanie wysokich temperatur. Te wykonywane z żaroodpornego szkła będą charakteryzować się również tym, że nadają się do przygotowywania zapiekanek, mięs a nawet ciast.

Szkło żaroodporne

Można je myć w zmywarkach, używać w kuchenkach mikrofalowych. Mogą one również spełnić zadanie naczynia dekoracyjnego, w którym można podawać danie na stół. Szkło jest także ekologicznym surowcem co sprawia, że może być poddawane recyklingowi. Niestety w przypadku tworzyw sztucznych nie zawsze jest to możliwe. niestety jednak szkło ma również swoje wady. Między innymi jest to taki surowiec, który będzie się mógł szybko stłuc. Według instytucji badawczych jest jednak bezpieczniejszy dla zdrowia człowieka.

Nie będzie bowiem żadnych obaw o to, że może emitować jakieś składniki chemiczne do pożywienia. Jeśli chodzi o plastikowe pojemniki trzeba również uważać, bo część z nich ma w sobie rakotwórczy bisfenol A i dlatego będą one miały negatywny wpływ na nasz organizm. Trzeba tak naprawdę bardzo dokładnie sprawdzać specyfikację takiego pojemnika, by wiedzieć czy będzie on dla nas bezpieczny. Oznaczenia na pojemnikach plastikowych musimy skrupulatnie sprawdzać i wybieramy wyłącznie te, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością.

Story Page