Podcasty na temat zdrowego odżywiania

Podcasty na temat zdrowego odżywiania

Posted on March 15, 2021 by Tina Hayashi, RD, CD, CSO, CNSC. This entry was posted in Jedzenie dobrze, Informacje o programie Whole U and tagged dieta, jedzenie dobrze, zdrowie, odżywianie, podcast, RD. Bookmark the permalink.

W ciągu ostatniego roku spędziliśmy znacznie więcej czasu w domu i mieliśmy okazję być kreatywni w odkrywaniu nowych przepisów, wypróbowywaniu nowych metod gotowania, poszerzaniu zakresu konsumpcji telewizji i podcastów, a nawet ucieczce od chaosu życia na kilka minut z naszymi ulubionymi książkami. Z okazji Narodowego Miesiąca Żywienia zapytaliśmy dietetyków z Harborview Medical Center o ich ulubione rzeczy związane z jedzeniem i odżywianiem, aby pomóc Wam zainspirować się w Waszej własnej podróży żywieniowej.

Dziś przedstawiamy 8 ulubionych podcastów autorstwa zarejestrowanych dietetyków UW Medicine. Zobacz, co dietetycy mieli do powiedzenia na temat każdego podcastu i bądź na bieżąco z kolejnymi ulubionymi!

Food Heaven

BFF's i zarejestrowane dietetyczki Wendy Lopez i Jessica Jones rozmawiają z różnymi ekspertami w dziedzinie zdrowia i odżywiania o tym, jak możemy żyć zdrowiej, bardziej zrównoważonym życiem, bez proponowania restrykcyjnych diet czy szybkich rozwiązań. Podcast Food Heaven porusza takie tematy jak zdrowie w każdym rozmiarze (HAES), jedzenie i kultura, intuicyjne odżywianie i akceptacja ciała.

"Podcast prowadzony przez dwóch dietetyków, którzy omawiają szeroki zakres tematów, takich jak zdrowie w każdym rozmiarze, intuicyjne odżywianie i inne tematy związane ze zdrowiem fizycznym i psychicznym" - Natalia Groat, MS, RD


Food Psych

Food Psych to podcast o jedzeniu intuicyjnym, Zdrowiu w każdym rozmiarze i wyzwoleniu ciała. Gospodarz Christy Harrison, MPH, RD, CEDRD rozmawia z inspirującymi gośćmi - w tym specjalistami z dziedziny zdrowia i psychologii, aktywistami anty-dietetycznymi i liderami ruchu wyzwolenia ciała - o ich relacjach z jedzeniem, ścieżkach uzdrawiania obrazu ciała i akceptacji tłuszczu oraz doświadczeniach związanych z wychodzeniem ze stygmatyzacji wagi i zaburzeń odżywiania.

"Doceniam skupienie się na sprawiedliwości i zdrowiu w każdym rozmiarze". - Karen Conger, MS, RD, CDE


Gastropod

Gastropod patrzy na jedzenie przez pryzmat nauki i historii. Współprowadzące Cynthia Graber i Nicola Twilley co dwa tygodnie prezentują nowy odcinek, w którym przyglądają się ukrytej historii i zaskakującej nauce stojącej za innym tematem związanym z żywnością i/lub rolnictwem, od akwakultury po starożytne uczty, od sztućców po papryczki chile i od mikrobów po Malbec. Prowadzący przeprowadzają wywiady z ekspertami, odwiedzają laboratoria, pola uprawne i wykopaliska archeologiczne, starając się odkryć nowe sposoby rozumienia świata poprzez żywność.

"Każdy odcinek to 'głębokie zanurzenie' w temacie związanym z żywnością, który zgłębia stojącą za nim naukę i historię, a jednocześnie pokazuje nowy sposób na zrozumienie świata poprzez jedzenie." - Johanna Behrens, RD, CNSC


Kwestie żywieniowe

Paige Smathers, RDN bada popularne tematy związane z odżywianiem, przeprowadza wywiady z ekspertami w dziedzinie zdrowia i dobrego samopoczucia, a w podcaście Nutrition Matters przedstawia sukcesy ludzi, którzy pokonali zaburzenia odżywiania, problemy z wagą i jedzeniem. Fundamentem Pozytywnego Odżywiania jest pomoc jednostkom, społecznościom i ekspertom w tworzeniu pozytywnych relacji z jedzeniem.

"Paige przygląda się intuicyjnemu odżywianiu z różnych perspektyw. Przeprowadza wywiady zarówno z RD, jak i innymi profesjonalistami, aby dać szeroką perspektywę, a szczególnie w tym roku wywołuje dyskusje na temat różnorodności i włączenia w naszą praktykę." - Katy Lane, MS, RD


RD Real Talk

RD Real Talk jest podcastem z zarejestrowanymi dietetykami, którzy są przeciwni dietom i włączają się w proces odchudzania. Prowadzony przez Heather Caplan RD, podcast porusza tematy związane ze zdrowiem w każdym rozmiarze, intuicyjnym odżywianiem, ruchem anty-dietetycznym oraz kwestiami sprawiedliwości społecznej związanymi ze stygmatyzacją wagi. Odcinki ukazują się co tydzień, a występują w nich różni eksperci z dziedziny żywienia oraz praktycy antydietetyczni.

"Uwielbiam ten podcast za perspektywiczne myślenie i integracyjne podejście do kwestii żywienia, dietetyki i nie tylko". - Anna Mowell, MPH, RD


Sound Bites Podcast

W Sound Bites, gospodarz Melissa Joy Dobbins, MS, RD, CDE angażuje naukowców, nauczycieli akademickich, autorów, dietetyków i innych, aby zagłębić się w naukę, psychologię i strategie stojące za dobrym jedzeniem i odżywianiem. Tematy są bardzo zróżnicowane - od modnych diet, przez rolnictwo, po płodność i nie tylko. Program zadebiutował w Top 20 Nutrition Podcasts na iTunes i został uznany za jeden z "Best RD-run Podcasts" przez Today's Dietitian Magazine oraz jeden z "8 Podcasts Worth Listening To" przez Diabetes Forecast Magazine.

"Mówi o wielu tematach związanych z odżywianiem i pokrewnych, zapraszając ekspertów, którzy dzielą się swoją wiedzą". - Bonnie Beardsley, MPH, RD


The Sporkful

Od momentu uruchomienia w 2010 r. program The Sporkful zdobył nagrody James Beard Award, Webby Award i Saveur Award dla najlepszego podcastu o jedzeniu. W każdym tygodniu gospodarz Dan Pashman z humorem i humorem podchodzi do jedzenia z wielu perspektyw, w tym nauki, historii, rasy, kultury, ekonomii i długich debat na temat najlepszego sposobu nakładania masła orzechowego i galaretki na kanapkę. Motto podcastu brzmi: "To nie jest dla smakoszy, to jest dla zjadaczy".

"Ten podcast poświęcony jest jedzeniu dla ludzi, którzy lubią jeść. Zawsze dowiaduję się czegoś o ludziach, którzy przygotowują nasze jedzenie i o różnych sposobach delektowania się jedzeniem". - Megan Nordlund, MS, RD, CSG


Typ 2 i Ty

Od sierpnia 2019 roku Type2andYou with Meg był jedynym podcastem CDCES poświęconym osobom z cukrzycą typu 2. Type2andYou with Meg dostarcza aktualnych informacji, wywiadów z ekspertami i odpowiedzi na dylematy związane z cukrzycą, omawiając szeroki zakres tematów zdrowotnych z perspektywy cukrzycy, w tym błędne przekonania, dezinformację i stygmaty. Prowadząca Meg posiada tytuł licencjata i magistra pielęgniarstwa, jest dyplomowaną pielęgniarką medyczno-chirurgiczną, dyplomowanym specjalistą ds. edukacji i opieki diabetologicznej oraz trenerem zdrowia przeszkolonym w Dartmouth.

"Świetny sposób, aby dowiedzieć się więcej o leczeniu cukrzycy". - Ashley Jones, RD


Daj nam znać, co sądzisz o tych podcastach, i podziel się z nami w komentarzach poniżej dodatkowymi podcastami, których uwielbiasz słuchać.

Dziękujemy AT&T za sponsorowanie Narodowego Miesiąca Odżywiania!

Story Page