Jak przygotować domowy jogurt?

Moda na zdrowe odżywianie zyskuje sobie zwolenników. To sprawia, że rośnie również liczba zwolenników różnorakich urządzeń, które ułatwiają utrzymywanie dobrej linii.

Przyrządzając jogurt samodzielnie można dobrać sobie takie składniki, które nam odpowiadają i dodatkowo mamy gwarancję jakości. Odpowiedni automat do jogurtu może się więc okazać ciekawym sprzętem, który warto kupić.

Dobre stanowisko to podstawa

W momencie, gdy już mamy takie urządzenie będzie trzeba zadbać o znalezienie takiego miejsca, gdzie sprzęt będzie się znajdował. Nasza jogurtownica powinna znajdować się na płaskiej i antypoślizgowej powierzchni. Urządzenie nie powinno pracować przy źródle ciepła a wiec przy piecu. Trzeba je umieścić tak, by znajdowało się w miejscu, gdzie będzie łatwo dostępna, nie powinna być także w trakcie pracy przestawiana.

Rozpoczynamy pracę z jogurtownicą

W zależności od modelu urządzenie może być przeznaczone na kilka albo kilkanaście słoiczków. Zazwyczaj jeśli chodzi o jednorazowe napełnienie wszystkich słoiczków powinno nam starczyć litr mleka pasteryzowanego i do tego również dobry jogurt naturalny. Mleko nieco należy podgrzać mniej więcej do około 45 stopni Celsjusza.

Domowy jogurt

Dzięki takiej temperaturze cała procedura będzie zajmować mniej czasu. Gorącym mlekiem będziemy napełniać każdy słoiczek i dodajemy jogurt. Następnie wkładamy na miejsce w jogurtownicy. Każdy automat ma również pokrywę, która będzie zabezpieczać takie właśnie słoiczki tam umieszczone.

Przygotowanie jogurtu

Gdy wszystko będzie na swoim miejscu wystarczy tylko włączyć urządzenie. Tak przygotowywana mieszanka powinna dojrzewać przez mniej więcej pięć godzin. W tym przypadku liczy się temperatura mleka. Im będzie niższa tym ten czas będzie dłuższy. Dłuższe dojrzewanie ma również przełożenie na pełniejszy smak a więc jogurt będzie kwaśniejszy.

Warto pamiętać, że w takich słoiczkach znajduje się jedynie mleko i jogurt a wszelkie dodatki będziemy umieszczać dopiero już po przygotowaniu jogurtu. Przyrządzony jogurt trzeba przechowywać oczywiście w lodówce. W ten sposób będziemy mieli taką przekąskę, która będzie gwarantowała nam dobry smak i jednocześnie będzie bardzo zdrowa, nasz organizm będzie mógł to docenić.

Story Page