Masło migdałowe i Veggie Zoodles

Kiedy testowaliśmy przepisy do Thrive: A 7-Day Reset, jeden z naszych testerów przepisów powiedział, że to jest lepsze niż jakakolwiek azjatycka restauracja - komplement, którego nie traktujemy lekko. Sos jest absolutnie NIEZAPOMNIANY. Jest pełen jasnych kolorów i smaków dla satysfakcjonującego wegetariańskiego posiłku. Spróbujcie i dajcie nam znać w komentarzach poniżej, co o tym sądzicie!

OPIS

Jest to szybki i pyszny posiłek na pracowity weekendowy wieczór. Sos z masła migdałowego jest niesamowity i przenosi to danie na wyższy poziom.


SKŁADNIKI

  • 1 łyżka stołowa oleju z awokado lub roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki stołowe zielonej cebulki (pokrojonej ukośnie na ½" kawałki)
  • ½ szklanki brokułów (pokrojonych na małe różyczki)
  • ¼ filiżanki czerwonej papryki (pokrojonej w plasterki)
  • ½ szklanki marchewki (cienko pokrojonej)
  • 1 średnia cukinia (pokrojona w spirale)
  • Czerwone płatki papryki (do posypania)
  • OPCJONALNIE: Nasiona sezamu (do posypania)

DO SAŁATKI:

  • 2 łyżki stołowe pełnotłustego mleka kokosowego z puszki
  • 2 łyżki masła migdałowego
  • 1 łyżka tamari
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru (drobno startego)
  • 1 łyżeczka pasty chili (takiej jak sambal oelek (lub szczypta płatków czerwonej papryki))
  • 1 ząbek czosnku (drobno zmielony)

INSTRUKCJA:

  1. Składniki sosu ubij razem w średniej misce i odstaw na bok.
  2. Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj zieloną cebulę i smaż przez 1-2 minuty, a następnie dodaj brokuły, marchew i czerwoną paprykę. Zmniejszyć ogień, jeśli to konieczne. Gotować, aż warzywa będą miały jasny kolor i będą ledwo miękkie.
  3. Delikatnie wymieszać, aby warzywa pokryły się sosem. Gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu.
  4. Zdjąć z ognia i natychmiast podawać na wierzchu makaronu. Ozdobić płatkami czerwonej papryki i nasionami sezamu, jeśli jest taka potrzeba.

Story Page