Reguły przechowywania żywności. Cz. I.

Przechowywanie żywności

Nie od dziś wiadomo, że prawidłowe przechowywanie żywności ma olbrzymi wpływ na utrzymanie dłuższej świeżości, higieny, a tym samym bezpieczeństwa i zdrowia dla nas. Oprócz tego, przechowywanie składników żywnościowych w odpowiednich warunkach zapobiega marnotrawieniu żywności, czyli wyrzuceniu ponieważ np. po dwóch dniach nie nadają się już do spożycia. Wprowadzając w codzienne życie reguły prawidłowego przechowywania żywności pomaga tez w lepszym rozplanowaniu posiłków i tego co będziemy jeść w pierwszej kolejności.

Pojemniki do przechowywania

Jeśli systematycznie każdego dnia przestrzegamy reguł prawidłowego przechowywania żywności, to możemy zaplanować posiłek z resztek jakie zostały nam po posiłkach dzień czy dwa dni wcześniej, nie obawiając się o negatywne skutki na zdrowiu. Pamiętać należy przede wszystkim o datach spożycia jakie są umieszczane na pojemnikach, tak by kontrolować termin ważności.

Jakimi zasadami kierować się przy przechowywaniu żywności?

Zacznijmy od wyboru prawidłowego miejsca, ustawienie odpowiedniej temperatury oraz dbałości o termin przydatności do spożycia. Ten ostatni czynnik jest dla nas najważniejszy i powinien znajdować się na etykiecie pojemnika w którym przechowujemy żywność. Unikajmy określania przydatności do spożycia żywności ze względu na jej wygląd i zapach, ponieważ może się to okazać w wielu przypadkach zdradliwe. Jedynym sposobem na odpowiednie określanie terminów ważności są daty na etykiecie i to nam daje pewność, że nie zaszkodzimy sobie i rodzinie. Szczególnie pilnujmy tej daty przy produktach o krótkim terminie spożycia, czyli jogurtach, sokach, pieczywie, wędlinach itp.

Przydatność do spożycia

Pozostałości po obiedzie z reguły nie trzymamy dłużej niż 3 dni, a nawet krócej jeśli potrawy zawierają śmietanę, masło i inne nietrwałe składniki. Również miejsce do przechowywania produktów jakie mamy w lodówce ma duże znaczenie. W każdej lodówce na górnych półkach temperatury są wyższe niż na dolnych, dlatego warto podzielić według tego produkty w lodówce. Na wyższych półkach mleko, jogurty, kefiry, które zawierają cenne flory bakteryjne, na środkowych produkty o krótszej trwałości, a na dolnych warzywa i owoce. Na bocznych drzwiczkach można trzymać oleje, dżemy, słoiki z domowymi przetworami, jajka i soki w kartonach.

Story Page