Hummus ziołowy Przepis

Hummus od dawna jest jednym z moich ulubionych dań, zarówno do posiłków, jak i przekąsek. Czasami jem marchewkowe paluszki TYLKO po to, żeby mieć trochę hummusu. I nic nie pobije hummusu domowej roboty... zwłaszcza tego detoksykującego przepisu z naszego wiosennego oczyszczania.

Ciecierzyca jest wspaniałym źródłem roślinnego białka i żelaza, ale zwiększyliśmy zawartość składników odżywczych w tym pysznym dipie jeszcze bardziej, dodając do niego mieszankę świeżych ziół. Podawaj z warzywami do maczania lub nałóż trochę na liście sałaty kolardowej lub rzymskiej, aby uzyskać pyszny wege wrap!

Hummus od dawna jest jednym z moich ulubionych dań, zarówno do posiłków, jak i przekąsek. Czasami jem marchewkowe paluszki TYLKO po to, żeby mieć trochę hummusu. I nic nie pobije hummusu domowej roboty... zwłaszcza tego detoksykującego przepisu z naszego wiosennego oczyszczania.

Ciecierzyca jest wspaniałym źródłem roślinnego białka i żelaza, ale zwiększyliśmy zawartość składników odżywczych w tym pysznym dipie jeszcze bardziej, dodając do niego mieszankę świeżych ziół. Podawaj z warzywami do maczania lub nałóż trochę na liście sałaty kolardowej lub rzymskiej, aby uzyskać pyszny wegetariański wrap!

OPIS

Mając ten przepis pod ręką, już nigdy nie będziesz potrzebować kupionego w sklepie hummusu! Wraz z bogatą w żelazo ciecierzycą, dodaliśmy mnóstwo świeżych, żywych ziół, aby dodać dodatkowe witaminy, minerały i zielone liście do i tak już uwielbianego dipu.

SKŁADNIKI

  • 15 uncji puszki ciecierzycy (opłukanej i odsączonej)
  • 1 filiżanka świeżej pietruszki, łodygi usunięte
  • 1/2 filiżanki świeżej kolendry, łodygi usunięte
  • 1/2 filiżanki świeżego kopru, łodygi usunięte
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek (plus więcej do posypania)
  • 2 łyżki tahini
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

DO PODANIA

  • 1/2 szklanki warzyw: chipsy z ogórka, marchewki, selera naciowego, papryki w plasterkach, rzodkiewki

INSTRUKCJA:

  1. Umieść ciecierzycę w robocie kuchennym lub blenderze. Pulsacyjnie posiekaj ciecierzycę. Dodać pozostałe składniki. Przetwarzać lub miksować do uzyskania gładkiej masy. Zatrzymaj się i zeskrobuj boki w razie potrzeby.
  2. Przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać do czasu, aż będzie gotowe do podania. Podawać z świeżymi warzywami.

Story Page