Letnie odżywianie: BBQ, przynieś własny napój i nie tylko

Letnie odżywianie: BBQ, przynieś własny napój i nie tylko

Posted on Czerwiec 28, 2021 by Kristine Carlson. This entry was posted in Dobre odżywianie. Bookmark the permalink.

Imprezy, grille, spotkania towarzyskie... wróciły! W powietrzu czuć energię i podekscytowanie, gdy nasze życie i świat wokół nas wracają do normy - choć z pewnymi zmianami i być może z nowym nastawieniem. Ponieważ w ciągu ostatniego roku spędzaliśmy więcej czasu w domu, a mniej na spotkaniach towarzyskich, wszyscy niecierpliwie czekamy, by znów wyjść na zewnątrz, cieszyć się towarzystwem innych i dobrze się bawić.

Tego lata, spędzając czas z rodziną i przyjaciółmi, warto rozważyć poniższe wskazówki Kristine Carlson, zarejestrowanej dietetyczki UW Medicine, które pozwolą Ci wprowadzić na stół różnorodne kolory, składniki odżywcze i równowagę.


"BYO" - Przynieś własne przekąski i napoje

Potlucks i grille to doskonałe miejsce, by dzielić się z innymi. Zaoferowanie przygotowania kilku zdrowych dań dodatkowych może pomóc urozmaicić talerz i zapewnić równowagę między bogatszymi opcjami, których być może zdecydujesz się zjeść mniej podczas następnego spotkania.

Częścią równowagi jest posiadanie różnych opcji. Można przygotować własny "mocktail" lub inne napoje bezalkoholowe, jeśli chce się ograniczyć spożycie alkoholu. Alkohol i świętowanie często idą w parze. Baw się dobrze, ale pamiętaj o odpowiedzialnej konsumpcji i piciu dużej ilości wody w czasie letnich upałów.

Chcesz spróbować czegoś nowego? Wypróbuj przepisy zamieszczone na dole strony! Od smacznych i świeżych składników w sałatce z jagodami i farro po apetyczne i orzeźwiające bezalkoholowe mojito - na pewno spodobają się tłumom.


Jedzenie z rozwagą

W ostatecznym rozrachunku napełnienie talerza dostępnymi pysznościami nie spowoduje pogorszenia stanu zdrowia. Ale włączenie praktyki uważnego jedzenia może pomóc ci nie przesadzić z jedzeniem na następnym spotkaniu i zmniejszyć różne skutki uboczne, takie jak ból brzucha, zgaga czy problemy żołądkowo-jelitowe.

Poniższe wskazówki pomogą ci w prowadzeniu świadomego odżywiania:

1. Zjedz przed imprezą. Nie przychodź głodny! Zdrowe odżywianie się przed imprezą pozwoli ci zachować rozsądek w kwestii głodu i ułatwi dokonywanie bardziej świadomych wyborów.

2. Przejdź się po imprezie. Poświęć kilka chwil na sprawdzenie, jakie potrawy są dostępne, i wybierz swoje ulubione. Zrównoważ posiłki bogate w witaminy i składniki odżywcze, takie jak owoce i warzywa, białka pochodzenia roślinnego, chude mięso, drób i owoce morza. Nie ograniczaj się jednak do tego, co wygląda dobrze!

3. Wielkość porcji. Pozwól sobie na jedzenie tego, co sprawia Ci przyjemność, ale pamiętaj o pokarmach, które nie poprawiają Twojego samopoczucia lub mają niewielkie wartości odżywcze.

4. Postaw się. Co ciekawe, ludzie mają tendencję do nadmiernej konsumpcji, kiedy siedzą, a nie kiedy stoją i jedzą. Jeśli masz nadzieję, że nie będziesz czuł się zbyt syty, spróbuj stać i jeść na stojąco.

5. Delektuj się. Poświęć kilka chwil na wizualne i zapachowe delektowanie się jedzeniem przed rozpoczęciem konsumpcji.

6. Zwolnij tempo. Przeżuwaj powoli i dokładnie, dając sobie czas na rozkoszowanie się smakami.

7. Pozostań w tej chwili. Odpoczywanie od sztućców pomiędzy kolejnymi kęsami i/lub rozmowami może pomóc w uważniejszym przyjmowaniu pokarmu i naprawdę pomóc w delektowaniu się nim. Ponadto, pozwala nam to poświęcić innym całą naszą uwagę.

8. Bądź nawodniony! Cieplejsza pogoda szybko odwadnia i często to, co organizm interpretuje jako głód, jest w rzeczywistości pragnieniem. Alkohol na imprezach często zastępuje wodę; aby uniknąć odwodnienia (i paskudnego kaca!), upewnij się, że podczas całej imprezy pijesz również wodę.


Smaczne i pożywne przepisy.

Poniższe przepisy z pewnością pobudzą Twoje kubki smakowe i są idealne do przygotowania zarówno dużych porcji, jak i pojedynczych porcji dla dowolnej wielkości grupy. Podziel się z nami swoimi ulubionymi przepisami na letnie potrawy w komentarzach poniżej!

Sałatka z jagodami i farro

Składniki

Sałatka z jagodami i farro - Delish Knowledge

1 filiżanka farro
2 ¼ c bulionu warzywnego
1 ogórek angielski, pokrojony w kostkę
2 filiżanki świeżych jagód
2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
½ szklanki pokruszonego sera feta
¼ filiżanki pistacji, posiekanych
1/3 szklanki oliwy z oliwek






Instrukcje

1. Farro opłukać i włożyć do rondla z bulionem warzywnym. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do niskiego i gotować na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż zmięknie. Odsączyć.

2. Odstawić farro do ostygnięcia; umieścić w misce z pokrojonym w kostkę ogórkiem, borówkami, miętą, fetą i pistacjami.

3. Ubij oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu.

4. Wymieszaj sałatkę z farro z dressingiem i pozostaw na 15 minut (minimum) przed podaniem. Z przepisu powstają 4 małe porcje lub 2 duże porcje.

Odkryłam, że w tym przepisie dobrze sprawdzają się dowolne owoce jagodowe. Quinoa, makaron pełnoziarnisty lub jęczmień to również świetne zamienniki!

Przepis zaadaptowany z Delish Knowledge.


Bezalkoholowe Mojito - tak orzeźwiające!!!

Składniki

1 limonka, pokrojona w kliny
20 listków świeżej mięty
2/3 szklanki wody sodowej (lub limonkowej wody gazowanej)
Kruszony lód


Instrukcje

1. W szklance typu highball umieścić limonki i listki mięty. Przed dodaniem limonek wycisnąć z nich sok. Wymieszać.

2. Dodać kruszony lód, wymieszać i dopełnić wodą sodową. Dodaj słomkę, udekoruj listkiem mięty i natychmiast podawaj.


Pamiętaj, że zrównoważona dieta i ćwiczenia fizyczne mają efekt kumulacyjny. Dobre odżywianie i dbałość o kondycję fizyczną ożywiają ciało i umysł. Nie ma nic złego w rozpieszczaniu się i każdy zasługuje na to, by się odprężyć i dobrze bawić.

Wybór jedzenia na grillu u przyjaciela nie wpłynie na Twój zdrowy styl życia. Ale urozmaicenie posiłków na talerzu pomoże Ci zachować dobre samopoczucie przez całe lato. To JEST możliwe, aby mieć ciastko i zjeść ciastko... przy odrobinie rozwagi i myślenia z wyprzedzeniem!

Story Page