Zasady przechowywania żywności cz II

 Temperatura i czas przechowywania żywności

Bardzo ważne będzie również ustawienie odpowiedniej temperatury w lodówce czy zamrażarce. Z jednej strony nie chcemy mieć jedzenia z warstwą lodu, z drugiej jednak nie będzie wskazane trzymanie lodów, które okażą się w zamrażarce praktycznie płynne. Przechowując produkty żywnościowe warto się kierować tymi zasadami jakie tutaj podamy. Mięso w stanie surowym należy przechowywać w temperaturze do 2 stopni, a wcześniej powinno być ono dokładnie myte i osuszone. Należy je przechowywać w pojemniku do 2 tygodni. Jeśli będzie porcjowane i znajdzie się w zamrażarce będzie mogło tam być nawet trzy miesiące.

Ryby oraz owoce morza mogą być w lodówce do dwóch dni, ale nie powinny być blisko masła oraz serów, ponieważ mogą tam przybierać nieprzyjemny zapach. Rybę wędzoną oczywiście należy szczelnie zamknąć w pojemniku. Surowe ryby i owoce morza mogą być przechowywane w zamrażarce nawet przez 8 miesięcy. Nabiał nie powinien być przechowywany w lodówce dłużej niż kilka dni. Możliwe będzie jedynie trzymanie dłuższy okres czasu pasteryzowanego mleka w lodówce. Takie składniki można przechowywać w lodówce kilka miesięcy. Warto pamiętać, że nie można nabiału zamrażać, potem nie będzie się nadawał do spożycia.

Tłuszcze przechowuje się do trzech miesięcy w temperaturze mniej więcej 7 stopni. Tłuszcze w formie stałej trzymamy w kamionkowych pojemnikach. Produkty zbożowe należy trzymać w słojach albo pojemnikach plastikowych. Jeśli chodzi o pieczywo najlepiej będzie zdecydować się na drewniany albo plastikowy chlebak.

Świeże posiłki

Pieczywo można zamrażać i może w zamrażalniku przetrwać nawet kilka miesięcy. Owoce czy warzywa przechowywać można w zamrażalniku przez cały rok. Wyjątkiem są kapustne warzywa, które pod wpływem niskiej temperatury tracą swoją strukturę.

Pojemniki na jedzenie

Jeśli zostanie nam coś z jedzenia nie koniecznie będzie trzeba to wyrzucać. Zawsze jest możliwość przechowywania takich produktów w pojemnikach na jedzenie. Warto wiedzieć jak takie produkty przechowywać, by zachowały świeżość i były dla nas bezpieczne. Wtedy nie będziemy się obawiać, że mogą nam zaszkodzić.

Story Page